Om filmen


To My Children er en kortfilm av kunstneren Shwan Dler Qaradaki. Med tegninger, akvareller og manus forteller han om flukten fra Kurdistan og livet i Norge etterpå. Manuset er formet som et brev til hans egne barn der den selvopplevde historien fortelles på en personlig og håndgripelig måte. 

Historien borrer dypt i komplekse spørsmål om demokrati, religion, ytringsfrihet og medmenneskelighet. Ved å uttrykke sin bekymring for fremtiden åpner han opp for diskusjon om humanistiske og politiske spørsmål. Slik belyser han vår kompliserte samtid.

 

 
Yezidi jenta_small.jpg

To My Children

Regi og manus: Shwan Dler Qaradaki
Akvarell og blekktegninger: Shwan Dler Qaradaki
Produsent: Vibeke Christensen, Kulturbyrået Mesén
Klipp og dramaturgi: Inge-Lise Langfeldt
Manus oversetter: Kate Pendry
Manus konsulent: Kate Pendry
Voice-over: Benjamin Lønne Røsler
Musikk/komposisjon: Nils Økland band
musikken er arrangert/utviklet i samarbeid med bandet Sigbjørn Apeland, Håkon Mørch Stene, Mats Eilertsen, Rolf–Erik Nystrøm og Nils Økland
Musikk på Saz instrument: Fouad Karim
Lyddesign: Sigrun Merete Mongstad
Trailer klipp: Simon M. Valentine
Innspilling voiceover: Teknopilot’s studio
Innspillingsteknikk og lydredigering: Siri Schippers Skaar
Foley: Jean McGrath og Caoimhe Doyle, Ardmore Sound  
Miks: Lydhodene
Mikser: Frode Løes Hvatum  

Regissøren om filmen:

Jeg kom til Norge i 1999 etter å ha vært på flukt i mer enn to år gjennom Midtøsten og Europa. Reisen var tung, men jeg gjorde alt som var i min makt for å gjennomføre det. Som et førstehåndsvitne til krigsforbrytelser prøver jeg å dele min personlige erfaring med verden for å diskutere historiske og samtidige konflikter i den kurdiske regionen.

Arbeidet med dette prosjektet startet etter et besøk hos familien min i min hjemby Suleimani, i irakisk Kurdistan, hvor IS-styrker var stasjonert i nærheten. Dette har formet «Til mine barn» til en skildring av terror, krig, død og flukt, hvor historien undersøker spørsmål om demokrati, ytringsfrihet og medfølelse.

Jeg begynte å jobbe med «Til mine barn» ved å lage blekktegninger, akvareller og et manuskript. Prosjektet utviklet seg til å bli en kortfilm som dokumenterer en hard virkelighet på en poetisk, sterkt fortellende måte, og som følger min "reise". Det poetiske uttrykket i de fargerike akvarellene, i kontrast til de sort/hvite blekktegningene, mener jeg fungerer bra for dette prosjektet: sammen kommuniserer de historier om krig, flukt, tap og fremtidshåp. Gjennom de filmatiske virkemidlene av fortellende form, voiceover, musikk og lyddesign, forteller jeg livshistorien min til mine barn og ufødte barnebarn.

Selv om de viktigste temaene i «Til mine barn» er krigshendelser, undersøker filmen også spørsmål om demokrati, religion, ytringsfrihet og humanisme. Et av målene med å lage filmen er å engasjere og berøre publikum, skape offentlig diskurs, og ta opp temaer som er relevante for dagens politiske og humanitære utfordringer.

Like viktig for meg er problemstillinger rundt flernasjonal identitet og integrering. Jeg tenker mye på hvordan fremtiden vil bli for barna mine - vil de bli akseptert som nordmenn, kurdere, begge deler, eller kanskje vil det ikke være noe behov for den typen definisjon i det hele tatt?

Til mine barn er mitt kunstneriske bidrag til kampen mot krig og terror.