Nyheter


 

Shwan Dler Qaradaki (født 1977 i Suleimania i det irakiske Kurdistan) er en billedkunstner som jobber med tegning, maleri, foto, installasjon og video. Shwan er utdannet ved Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak og har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo fra 2009. Shwan kom til Norge som politisk flyktning i 1999 etter mer enn to år på flukt gjennom Europa. I 2011 fikk han varig oppholdstillatelse i Norge. Hans kunst problematiserer identiteter i en multietnisk og multikulturell verden. Som liberal muslim med kurdisk bakgrunn og 16 års opphold i Norge bak seg, har han gjort spenningsfeltet mellom muligheter, tradisjoner, brudd og fordommer til et gjennomgangstema. Han har hatt en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger i inn- og utland og turnert med Den kulturelle skolesekken i flere fylker.

Shwan Dler Qaradaki jobber tematisk og sjangerovergripende, hans uttrykk varierer fra klassisk akvarell og tegning, til foto, video og installasjoner. Arbeidene hans har temaer som spenner fra livet som barn under trusselen av kjemiske angrep fra Saddams regime i Irak, via livet som flyktning, til mer abstrakte størrelser som identitet. Gjennom solide kunstneriske uttrykk forteller han rørende, sterke og personlige historier på en måte som berører publikum sterkt.

Shwan Dler Qaradaki fikk Oslo bys kulturpris for 2013 og Kulturrådets nykommerpris for sitt kunstnerskap, utdelt i november 2015. I begrunnelsen skriver Kulturrådet blant annet: «Shwan Dler Qaradaki (..) fortel rørande og sterke historier gjennom sitt solide kunstneriske uttrykk. Har du først sett arbeida hans, er dei vanskelege å gløyme.» 

Sosiale medier

http://www.qaradaki.com